tiistai 23. maaliskuuta 2010

Journalismia vai hulluutta?


Teksti Tiia Rantalainen
(Still-kuva Anna Odellin dokumentista)

Mitä on luvallista tehdä taiteen ja journalismin nimissä?
Tästä keskusteltiin lauantaina Gräv-seminaarissa, kun 36-vuotias taideopiskelija Anna Odell astui yleisön eteen.

Odell rikkoi perinteisiä taiteen ja ainakin journalisimin rajoja toteuttaessaan kiistanalaisen ja erikoisen projektinsa runsas vuosi sitten. Hän päätti näytellä psykoosia ja dokumentoida hoidon. Siitä hän teki oppilastyönsä, jota on näytetty myös Ruotsin mediassa taidenäyttelyiden lisäksi. Viimeksi viikonloppuna Ruotsin televisiossa näytettiin Odellin dokumentti.

Itse olin kuuntelemassa seminaarissa Odellin haastattelua, mutta harmikseni en missään vaiheessa ehtinyt mennä katsomaan Odellin työtä, jota esitettiin lauantaina Gräv-seminaarissa useaan otteeseen.
Joka tapauksessa, vaikka en itsekään ole dokumenttia nähnyt, se menee suurinpiirtein näin:

Odell meni vuosi sitten tammikuussa Tukholmassa Liljeholmin sillalle oikeanlaisen kameravälineistön kanssa. Hän oli pukeutunut vähänlaisesti ja harhaili sillalla ilman kenkiä. Jonkin aikaa odotettuaan joku pysähtyi ja antoi naiselle takin. Toinen soitti poliisin ja Odell vietiin St. Göranin mielisairaalaan.

Odell sidottiin sairaalassa lepositeillä sänkyyn. Odellin lauantaisen haastattelun aikana seminaariyleisölle näytettiin kuvaa sängyssään siteissä rimpuilevasta Odellista. Epäselväksi tosin jäi se, miten Odell pystyi tuon tilanteen dokumentoimaan vai oliko tilanne lavastettu jälkikäteen.

Odell oli sairaalassa vajaan vuorokauden, kunnes hän kertoi hoitajille, että hän on oikeasti terve, mutta tekee vain oppilastyötään. Nainen ajettiin saman tien ulos sairaalasta, eikä sairaalan henkilökunta ole vieläkään antanut hänelle hänen tekoaan anteeksi.
Sairaalan johtavan ylilääkärin mielestä Odell on hullu, joka kuuluu oikeasti hoitoon. Seminaarissa saatiin kuulla nauhalta sairaalahenkilökunnan mielipide Odellista.

Odell itse on vakuuttunut tekonsa oikeellisuudesta. Hän kritisoi voimakkaasti psykiatrista hoitoa ja halusi näyttää muillekin, millaista hoito on. Omasta mielestään hän saa sen tehdä, koska se on taidetta, ei journalismia.
- Halusin selvittää totuuden psyykkisestä sairaalahoidosta. Pystyin tekemään raporttini taiteen varjolla. Totuutta jostain asiasta ei voi kertoa, ellei sitä ensin nosta esiin enkä löytänyt muuta keinoa kertoa psyykkisestä hoidosta, kuin tämän, Odell perusteli ratkaisuaan Grävin yleisölle.

Sairaala haastoi Odellin teosta oikeuteen. Hänet tuomittiin 50 päiväsakkoon.

Odell on teini-iässä itse ollut psyykkisesti sairas, mutta hän kertoi tervehtyneensä myöhemmin. Hän halusi tuoda oppilastyössään esiin sen todellisuuden, jota hän itse eli nuoruudessaan.

Mitä mieltä sinä olet? Katso kooste Odellin työstä tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti